Povijest Stridona

Stridon od osnutka do danas
 

Poduzeće Stridon promet ime je dobilo po naselju na granici rimskih provincija Liburnije (Dalmacije) i Panonije. Stridon je i rodno mjesto svetog Jeronima, zaštitnika Dalmacije. Zaštitni znak Stridona  već je dugi niz godina rimski most iz Šujice. Logotip poduzeća sastoji se od tipografije (ime Stridon) i stiliziranog mosta  u dvjema varijantama plave boje. Tijekom godina mijenjan je nekoliko puta, uvijek s intencijom zadržavanja prepoznatljivosti. 
Poduzeće Stridon od svog je osnutka, pa u idućih 25 godina otvorilo pet veleprodajnih mjesta, tri distributivna centra te izgradilo mrežu vlastite maloprodaje širom Hrvatske. Inovativnost, entuzijazam i pobjednički duh temeljna su načela koja su poduzeće uzdignula do lidera u organizaciji i distribuciji u HoReCa kanalu.
 

Povijest Stridona
 

1991. (9. listopada) osnovano je  Stridon promet društvo s ograničenom odgovornošću za uvoz-izvoz, trgovinu na veliko i malo.

1992. počela je s radom veleprodaja i otvoren prvi diskont pića u Dugom Selu.

1993. otvorena je trgovina na Knežiji.

1996. počinje uvoz i distribucija grickalica (čips, kokice, kikiriki) talijanskog proizvođača Pata.

1997. otvorena je trgovina u Sigetu.

1999. otvoren je diskont na Savici i Sigetu.

2001. osnovano je sestrinsko poduzeće Stridon usluge, širi se mreža diskonata.

2002. otvoren je Prodajni centar Sesvetski Kraljevec, nastavlja se širenje maloprodajne mreže otvaranjem trgovine u Virju. Krajem godine veleprodaja i uprava sele se na novu lokaciju u Sesvete, Ivana Keleka 83, gdje se i danas nalazi. 

2003. počinje uvoz i distribucija tjestenine, konzerviranog povrća i keksa talijanskog proizvođača Divella, otvara se diskont u Retkovcu.

2004. počinje uvoz i distribucija proizvoda Vispak te ulja Bimal.

2005. počinje uvoz i distribucija bombona talijanskog proizvođača Liking. S radom počelo skladište veleprodaje, danas distributivni centar, u Rijeci; počinje proizvodnja privatne robne marke ulja Vitally i Ideal (biljno i suncokretovo). 

2006. počinje s radom skladište veleprodaje, danas distributivni centar, u Vinkovcima. Nastavlja se razvoj privatne robne marke Ideal asortimanom voćnih sirupa.

2007. otvara se skladište veleprodaje, danas distributivni centar, u Splitu, te dva nova diskonta u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

2008. počinje uvoz i distribucija proizvoda Midi, otvara se trgovina u Plaškom i diskont u Vrbovcu.

2010. Stridon  nastavlja sa važnim ulaganjima i širenjem maloprodajne mreže. U istoj godini otvorene su  tri prodavaonice i vinoteka. Također se kontinuirano se razvija privatna robna marka vina Ideal, čime je obogaćen asortiman, te pružena dodatna komparativna prednost kupcima.

2012. nastavljena su važna ulaganja u maloprodaju. Otvorena su ukupno četiri nova maloprodajna objekta i preuzet je veleprodajni centar Koprivnica. Kao društveno odgovorna tvrtka Stridon je i u 2012. godini nastavio brigu o najmlađima te pomoći lokalnoj zajednici, ističući tako važnost okruženja u kojeme posluje. Da bi se ojačao sektor ugostiteljstva, otvara se nova sestrinska tvrtka Nikol ugostiteljstvo d.o.o., caffe bar Lex 1 u trgovačkom centru City Center One East, Slavonska avenija 11D.

2015. nastavljaju se nove investicije, proširenja u maloprodajnoj mreži. Sestrinska tvrtka Stridon usluge d.o.o. počinje s vlastitom proizvodnjom slastica (torte, sladoleda, praline i kolači). Također se nastavlja i optimizacija postojećih poslovnih procesa, podizanje produktivnosti i kvaliteta usluge u maloprodaji. Preuzeta je veleprodaja u Karlovcu. Počinje i distribucija njemačkog piva br.1 Krombacher.

2016. nastavlja se s novim investicijama proširenjem maloprodajne mreže. Sestrinska tvrtka Nikol ugostiteljstvo pokrenula je vlastitu proizvodnju i pakirnicu proizvoda namijenjenih HoReCa kanalu (ugostiteljski šećer, keksi, čoko dražeje, kikiriki). Počinje uvoz i distribucija piva Nektar i Kastel Banjalučke pivovare  te proizvoda makedonskog proizvođača Vitaminke.

2017. počinje uvoz i distribucija alkoholnog pića Rubin.